5 motive pentru care nu ar trebui să renunțăm la scrisul de mână!

Posted by Claudiu Giurgiu on

  1. Scrisul de mână stimulează funcțiile creierului.
În perioada în care tehnologia este în continuă dezvoltare, scrisul la tastatură înlocuiește tot mai mult scrisul de mână. Cu toate acestea, scrisul de mână deține un rol foarte important în dezvoltarea creierului. Scrierea de mână stimulează şi exersează creierul, ajutându-l să se dezvolte corect.
  1. Sporește puterea de concentrare
Creierul este compus din lobul frontal, lobul parietal şi o mare serie de celule. Lobul frontal este conectat la scris, citit, raţionament şi personalitate. Lobul parietal este cel care interpretează scrisul şi cititul – în general cuvintele. Celulele din creier sunt stimulate numai dacă se exersează zilnic scrisul de mână şi se apelează mai puţin la tastatură. În felul acesta, creierul este ajutat să se concentreze mai bine.
  1. Scrisul de mână stimulează memoria
Scrisul cu stiloul pe hârtie ajută la o mai bună reținere a informației scrise, deoarece actul fizic de a scrie literele duce la transmiterea unor semnale de la mână la creier ce susțin construirea memoriei motorii. Numeroase studii sugerează că notițele luate electronic sunt mai ineficiente și mai dificil de reținut decât cele luate pe hârtie prin scris de mână. Se pare că această activitate este de tip multitasking, afectând înțelegerea conceptuală a informației scrise. Laptopul este benefic pentru a transcrie mai ușor informații, dar nu și pentru îmbunătățirea procesării informațiilor, înțelegerea și reținerea lor.  Cu cât scriem mai lent, cu atât se accelerează procesul de reținere și învățare a informațiilor scrise.
  1. Îmbunătățește abilitățile de citire, scriere și limbaj
Limbajul oral și dezvoltarea lui preced și sunt fundamentul dezvoltării limbajului scris. Limbajul scris este compus din abilitățile de limbaj receptiv (citirea) și expresiv (scrierea). Scrisul de mână influențează abilitatea de a scrie cuvinte, îmbunătățind abilitățile de a transforma idei în limbaj scris prin construirea de secvențe din cuvinte – adică propoziții.
  1. Ajută la exprimarea mai eficientă a emoțiilor
Scrisul de mână nu ajută doar la dezvoltarea unor aptitudini esențiale cognitive, de atenție, memorare, concentrare, ci ajută la exprimarea mai eficientă a emoțiilor transmise pentru îmbunătățirea stării de bine. Scrierea trăirilor, gândurilor sau a unor întâmplări pe hârtie ajută la o mai bună gestionare a emoțiilor și îmbunătățirea stării de bine.
 
 

Share this post



← Older Post